• Gratis verzending vanaf €75,00
 • Spaar DW’tjes voor extra voordeel
 • Voor 15:00 besteld is morgen in huis
 • 3500m2 winkel in Bovenkarspel

Wasvoorschriften en advies

U wilt natuurlijk uw mooie kleding, gekocht bij Dirk de Wit, het liefst zo vaak mogelijk dragen. Om kleding lang mooi te houden hebben wij een aantal tips voor u. Een aantal tips over verzorging van specifieke materialen met bijhorende wasvoorschriften. Daarnaast laten wij u een aantal wassymbolen zien die altijd op het labeltje vermeld staan, de labeltjes die altijd aan de binnenkant van uw kleding te vinden zijn. Een extra service van Dirk de Wit Mode in Bovenkarspel. Altijd na te lezen op de site!

Denim

Uw jeans behouden het langst kleur als u ze binnenstebuiten wast. Laat natte spijkerbroeken nooit lang in de wastrommel zitten. Dit voorkomt ongewenste vale plekken en plooien in de stof. Bij hele donkere jeans kan het voorkomen dat ze afgeven. Kijk dus bijvoorbeeld uit met het zitten op witte stoffen banken. Ook met uw schoenen dient u op te letten, de spijkerstof kan ook afgeven op uw suède schoenen of witte gympen. Ter voorkoming kunt u bijvoorbeeld uw suède schoenen goed inspuiten met een beschermende spray, hierover meer in het stukje over suède. Bij sterk gebleekte vale broeken is het belangrijk dat u weet dat de stof door het vele bleken heel dun is geworden. Ga dan ook voorzichtig om met deze lichte broeken, dan blijven ze lang mooi en kunt u er lang van blijven genieten. Koop hele vale broeken ook niet te strak, want de kans dat ze dan uitscheuren is groter, door hun bewerking zijn deze jeans gewoon kwetsbaarder.

Donzen jacks

U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit. Normale wasmiddelen breken namelijk het vet van het dons af waardoor het dons haar volume verliest. Uw jas moet voldoende ruimte hebben in de trommel, dus u kunt hem het beste apart wassen. Als u drie schone tennisballen bij de jas in de trommel doet zorgt dit ervoor dat de donzen vulling steeds wordt losgeklopt. Hierdoor behoudt uw jas haar volume. Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur. Heeft u geen droger? Hang uw fris gewassen jas dan buiten in de wind, uit de zon, te drogen. Schud de jas 1 à 2 keer per uur goed uit. Dit zorgt ervoor dat de donsveertjes weer volume en isolerend vermogen krijgen. Toch liever niet zelf aan de haal met uw mooie jas? Dan kunt u het reinigen van uw jas natuurlijk ook toevertrouwen aan de stomerij.

Grove knitwear

Bij grove en zware knitwear staat niet altijd in het wasvoorschrift vermeld dat u het kledingstuk het beste liggend kunt laten drogen. Als u deze kleding liggend droogt blijft de pasvorm het langst behouden en kunt u optimaal lekker lang genieten van uw kleding. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld uw bed om het kledingstuk in vorm te leggen en te laten drogen.

Leer en suède

Bij zowel leer als suède is het belangrijk om het goed in te spuiten met een water- en vuilafstotende, kleurloze spray. Als u het spuiten eens in de zoveel tijd herhaalt kunt u heel lang genieten van uw kleding en schoenen. Bij aankoop van deze materialen bij Dirk de Wit wordt dit meteen door een van onze medewerkers voor u gedaan. Na het impregneren kunt u vlekken makkelijker verwijderen, met bijvoorbeeld een suèdeblok, en regen of water trekt niet in de stof. Deze sprays zijn ook verkrijgbaar bij Dirk de Wit Mode. Leren jassen, tassen en schoenen etcetera, houdt u ook lang mooi door ze zo nu en dan in te vetten met was of met een kleurloze schoenpoets. Het poetsen met deze verzorgingsmaterialen zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Hierdoor droogt het leer minder snel uit, en barst het niet snel. Vlekken op wit leer kunt u behandelden door babyshampoo op een witte vochtige doek aan te brengen en dit op de vlek te wrijven. Opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekken kunt u met een fijne zachte borstel, of met een lederspons behandelen. Wat ook helpt is het leer van het kledingstuk tegen elkaar wrijven. Voor zowel leer als suède geldt, als het nat is geworden nooit bij een verwarming drogen! Dat komt de stof niet ten goede. Laat het nat geworden leer of suède drogen bij kamertemperatuur, dus ook niet in de zon! Nadat een leren of suède kledingstuk of schoeisel nat is geworden, weer is opgedroogd en de vlekken van de regendruppels zijn verwijderd, moet u het kledingstuk of de schoenen opnieuw inspuiten met de impregneerspray.
Daarnaast nog paar extra tips:

 • Hang leren en suède kledingstukken altijd weg op een kleerhanger, zo behoudt u de pasvorm.
 • Als u uw leren of suède aankoop voor langere tijd wilt weghangen, kunt u dat het beste doen in een Dirk de Wit kledingzak, verkrijgbaar bij de herenafdeling. Leer en suède zijn natuurproducten en moeten kunnen ademen.

Linnen

Een linnen kledingstuk krijgt u na het wassen weer in vorm door het met stoom te strijken, dit geldt ook voor viscose. Wilt u de glans van uw linnen kledingstuk behouden, zorg er dan voor dat u het kledingstuk binnenstebuiten strijkt.

Pluizende stoffen

Was uw kleding van pluizende stoffen, zoals wol, apart. De pluizen kunnen namelijk ongewild op andere kledingstukken blijven plakken. Mocht uw kledingstuk toch onder de pluizen zitten, schroom niet om langs te komen bij Dirk de Wit in Bovenkarspel, dan kijken wij wat we voor u kunnen betekenen in ons Atelier DW!

Wol

Uw wollen kleding kunt u wassen met het wol- of handwasprogramma. Koud of warm wassen? Dit staat meestal aangegeven op het wasvoorschriftetiket. Met koud wassen zit u in ieder geval altijd goed, wol krimpt namelijk snel. Strijk na het drogen uw kledingstuk zodat de wol zijn natuurlijke glans terugkrijgt.

Zijde

De mooie, kwetsbare stof zijde blijft lang mooi als u het met liefde behandelt. Gebruik een fijnwasmiddel voor het wassen en rek het kledingstuk niet op als het nat is. Nat zijde is namelijk erg kwetsbaar. Donker en zwart zijde kunt u het beste koud wassen om kleurverlies te voorkomen. Was zijde in een waszakje, dan ontstaan er geen halen in de stof.

Details: ritsen, applicaties, borduringen etcetera

U wilt de opvallende details op uw kleding natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het is daarom belangrijk om losse/afneembare details, zoals riemen en strikken, voor het wassen te verwijderen. Klitteband en ritssluitingen kunt u voor het wassen ook het beste sluiten. Kleding van kwetsbare materialen kunt u het beste in een waszakje wassen. Kledingstukken met kraaltjes en allerlei andere applicaties kunt u het beste binnenstebuiten wassen. Als u hier allemaal op let, dan blijft uw prachtig versierde kleding lang mooi.

Strijken

Bedrukte kleding kunt u het beste binnenstebuiten strijken, dan laat de print namelijk niet los en blijft uw kleding langer mooi. Tere stoffen kunt u het beste afdekken met een katoenen doek alvorens u begint met strijken.

Wasverzachter

Wasverzachter is door alle chemische stoffen niet goed voor het milieu. U kunt bij acryl kleding wel een klein beetje wasverzachter gebruiken, dit ontneemt namelijk de statische lading van de kleding. Was babykleding nooit met wasverzachter, dit is niet goed voor de huid van uw kindje.

Wringen

Als u kleding met de hand wast wring uw kleding dan niet uit. Uitwringen veroorzaakt namelijk veelal vervorming en overmatig kreuken.

 •  U mag het kledingstuk op maximaal 30°C wassen in een halfvolle machine centrifugeer op lage toeren. Met name belangrijk voor de fijne was.
 •  U mag het kledingstuk op maximaal 40°C wassen in een halfvolle machine centrifugeer op lage toeren. Met name belangrijk voor de fijne was.
 •  U mag het kledingstuk op maximaal 40°C wassen.
 •  U mag het kledingstuk op maximaal 60°C wassen.
 •  U dient het kledingstuk met de hand te wassen, of u maakt gebruik van de wasmachine en dan kiest u voor een koud wolwasprogramma.
 •  U mag het kledingstuk niet wassen.
 •  Chloorbleekmiddel toegestaan bij het wassen van het kledingstuk.
 •  Geen chloorbleekmiddel gebruiken bij het wassen van het kledingstuk.
 •  Geen sterker chemisch-reinigingsmiddel dan perchloorethyleen gebruiken bij het wassen van het kledingstuk.
 •  U mag het kledingstuk niet chemisch reinigen.
 •  Het kledingstuk mag in de droger op lage temperatuur.
 •  Het kledingstuk mag in de droger op normale temperatuur.
 •  Het kledingstuk mag niet in de droger.
 •  Het kledingstuk moet nat drogen.
 •  Het kledingstuk mag hangend drogen.
 •  Het kledingstuk moet plat drogen, dan behoudt het kledingstuk zijn pasvorm het best.
 •  Het kledingstuk mag niet worden gestreken.
 •  Op maximaal 110°C mag u het kledingstuk strijken.
 •  Op maximaal 150°C mag u het kledingstuk strijken.
 •  Op maximaal 200°C mag u het kledingstuk strijken.